knop nederlands button english
knop nederlands button english

Als je niet kunt doorklikken of de link niet naar het juiste artikel doorverwijst, laat het ons dan weten.
Wij helpen je dan graag verder.

PERSBERICHT
Maastricht, 25 juni 2021
Paul van der Velpen nieuwe voorzitter van Stichting @ease.


Paul van Velpen

Per 2 juni is Paul van der Velpen de nieuwe voorzitter van Stichting @ease. Van der Velpen, die jarenlang actief was als directeur bij diverse GGD’en, en als adviseur publieke gezondheid, zet zijn ervaring en bestuurskennis nu graag in voor @ease.

Quote Paul van Velpen
Over @ease

Stichting @ease is er speciaal voor jongeren tussen 12 en 25 jaar die behoefte hebben aan een luisterend oor. Via een gesprek met leeftijdsgenoten kunnen vragen en zorgen besproken worden: altijd gratis, anoniem als jongeren dat willen, zonder wachtlijst en zo laagdrempelig mogelijk. De vrijwilligers van @ease werken direct samen met professionele hulpverleners van lokale zorgpartners. Preventie van psychische en sociale problemen bij adolescenten staat centraal. Jongeren kunnen op dit moment terecht in Maastricht, Amsterdam, Heerlen, Rotterdam en Groningen. Naast de gesprekken op locatie heeft @ease een chatfaciliteit, zodat jongeren ook online een luisterend ‘oor’ vinden.

Praat met ons, niet over ons…

Sinds 2017 werkt @ease aan haar missie om het gemakkelijker te maken voor jongeren om hulp te vinden, te vragen en te krijgen op een manier die daadwerkelijk aansluit op hun behoeften. Dat wordt bij @ease ook doorlopend getoetst via wetenschappelijk onderzoek en de inbreng van de jonge vrijwilligers zelf. Van der Velpen: “Mijn ambitie is om samen met de jongeren en de professionals van @ease te bouwen aan een landelijk netwerk van laagdrempelige inlooppunten met chatdiensten, digitale zelfhulptools en dat gecombineerd met activiteiten om jongeren op scholen en in de wijk te kunnen bereiken. Dat is veel, maar @ease doet dit nu al met veel samenwerkingspartners. Eigenlijk is @ease is geen organisatie op zich, maar een netwerk, een beweging van jongeren, ondersteund door veel organisaties.”

Wij zijn enorm verheugd en vereerd dat Paul zijn kennis en ervaring wil inzetten om onze mooie organisatie verder te ontwikkelen. Samen maken we het @ease voor jongeren in Nederland.

Vacature landelijke programmamanager

Landelijke programmamanager met hands-on mentaliteit en betrokkenheid bij mentale gezondheid van jongeren voor Stichting @ease (per direct beschikbaar).

Stichting @ease is op zoek naar een tijdelijke landelijke programmamanager met grote betrokkenheid (en bij voorkeur ervaring) bij het thema mentale gezondheid en jongeren. De rol van de landelijke programmamanager kan gezien worden als voorbereidend aan de komst van de Algemeen Directeur van @ease per januari 2022. De looptijd van deze vacature is daarmee minimaal 6 maanden en het tijdsbeslag is 3 dagen per week. Meer informatie over de vacature en de sollicitatieprocedure lees je in dit informatiememorandum.

Goed nieuws uit Amsterdam!


@ease Uilenstede

Op woensdag 9 juni wordt een nieuwe locatie van @ease geopend: @ease Uilenstede. Vinod Subramaniam, Rector Magnificus van de Vrije Universiteit Amsterdam zal het lintje knippen. Vanwege ‘de maatregelen’ zal de nieuwe locatie en petit comité worden gevierd.

Een dag na de officiële opening, vanaf 10 juni, kunnen studenten die niet lekker in hun vel zitten, elke donderdagmiddag van 15:00 tot 18:00 terecht bij @ease VU Uilenstede. In deze inloophuiskamer bieden medestudenten een luisterend oor. Is er meer begeleiding nodig, dan kan er van uit @ease gemakkelijk meegedacht worden over professionele hulp.

De nieuwe @ease vestiging is mede mogelijk gemaakt door Vrije Universiteit Amsterdam, Amsterdam UMC, onderzoeksinstituut Amsterdam Public Health en studentenhuisvesting DUWO. @ease Uilenstede is te vinden in De Kas, Uilenstede 346B.

De VU maakte een mooi filmpje met uitleg over @ease Uilenstede. Je kunt het hier bekijken.

Voorbereidingen nieuwe vestiging van @ease in Leiden

Gezocht vrijwilligers voor @ease in Leiden

Onze nieuwe @ease vestiging in Leiden staat in de startblokken! Op dit moment zijn we bezig met ons lokale team van jongeren en (zorg)professionals om alle voorbereidingen te doen. Dat betekent dat we onze locatie inrichten, een @ease training plannen en lokaal zoveel mogelijk jongeren willen vertellen dat @ease van start gaat in Leiden. Hou onze website in de gaten voor updates.

Heb jij interesse om aan te haken als vrijwilliger of professional in Leiden? Leuk! Kijk hier voor meer informatie over het vrijwilligerswerk bij @ease in Leiden.

Staatssecretaris Blokhuis (VWS) bezoekt @ease Rotterdam in het kader van het Steunpakket Welzijn Jeugd


Paul Blokhuis (vws) bezoekt @ease Rotterdam

V.l.n.r. Paul Blokhuis, Nina Grootendorst (psychiater), Jorian de Korte (vrijwilliger), Flore Joskin (@ease Nederland), Judith Bokhove (wethouder Jeugd Rotterdam), Lisa le Cluse (vrijwilliger).

Met het Steunpakket Welzijn Jeugd steunt het ministerie van VWS tientallen landelijke initiatieven die aansluiten bij de behoeften van jongeren op het gebied van hun sociaal en mentaal welzijn in coronatijd. Het grootste deel van dit steunpakket gaat naar gemeenten voor lokale initiatieven. De landelijke initiatieven zijn bedoeld om de lokale aanpak te versterken. Het pakket ondersteunt initiatieven op het gebied van laagdrempelige mentale ondersteuning, sociale activiteiten en begeleiding voor specifieke doelgroepen. Jongeren zijn zelf actief betrokken bij de selectie van initiatieven. Staatssecretaris Blokhuis (VWS) bezocht op donderdag 15 april 2021 één van deze initiatieven en was te gast bij @ease in Rotterdam. Je leest het persbericht hier.

@ease opent nieuwe vestiging in Groningen


Hallo Groningen @ease


Vanaf dinsdag 16 februari 2021 opent @ease Groningen haar deuren. Bij @ease kunnen jongeren tussen 12 en 25 jaar terecht voor hulp als het (l)even niet lekker gaat. Om de drempel om hulp te zoeken te verlagen, kunnen jongeren hier gratis en anoniem binnenlopen voor een gesprek. Jonge vrijwilligers werken samen met professionals uit verschillende lokale organisaties om een luisterend oor te bieden. Lees het volledige nieuwsbericht hier.

In Groningen is @ease opgezet in samenwerking met de Gemeente Groningen, Accare Groningen, het Universitair Centrum Psychiatrie, onderdeel van het Universitair Medisch Centrum Groningen en Molendrift. Je vindt @ease in het pand van Jimmy's aan de Herestraat 103. Vrijwilliger Milou laat het hier zien!

Elke dinsdag is de vestiging van 15.00 tot 18.00 uur geopend. Een afspraak maken is niet nodig, maar om er zeker van te zijn dat je terecht kan voor een gesprek in de huidige coronatijd, vragen we je vooraf te laten weten dat je langs wilt komen. Dat kan door te bellen of te mailen. Voor meer informatie email naar groningen@ease.nl.


Project ‘Everybody @ease’ gaat van start


Bij @ease bieden jonge vrijwilligers aan andere jongeren en jongvolwassenen een luisterend oor via gesprekken op de locaties. Deze vrijwilligers werken samen met professionals (psychologen, psychiaters, POH-GGZ, etc.) van lokale zorgpartners. Jongeren tussen 12 en 25 jaar kunnen gratis binnenlopen, zonder afspraak en anoniem. Ook via chat kunnen zij bij @ease terecht.

Beter bereiken van jongeren

Veel jongeren en jongvolwassenen lopen nu al binnen bij @ease. Toch is er een groep jongeren die nu nog niet gemakkelijk binnenstapt. Waarom weten we niet precies. Kennen ze @ease niet? Is de drempel te hoog vanwege hun sociale, psychische of maatschappelijke achtergrond? En wat kunnen we doen om het gemakkelijker te maken voor deze jongeren? Daarom starten we met een project om te onderzoeken hoe we mét lokale samenwerkingspartners naar deze jongeren toe kunnen gaan (bijvoorbeeld in hun wijk of bij hun school), met als doel nog drempelverlagender te kunnen werken en zo nog meer jongeren te kunnen bereiken. @ease gaat de huidige @ease-methodiek dus outreachend aanbieden en onderzoeken hoe dit goed aansluit op de behoeften van moeilijk bereikbare jongeren en jongvolwassenen. Dat is ‘Everybody @ease’!

Steun via programma Geestkracht van FNO

‘Everybody @ease’ wordt mogelijk gemaakt met steun van het programma Geestkracht van FNO. Het programma GeestKracht van FNO wil dat elke jongvolwassene (16-35 jaar) zichzelf kan zijn en ook met een psychische kwetsbaarheid krachtig kan (blijven) meedoen in de maatschappij. GeestKracht richt zich op preventie van het ontstaan van psychische problemen, op het beperken van de praktische gevolgen ervan en op het bevorderen van maatschappelijke participatie. FNO werkt aan het vergroten van kansen op meer gezondheid, kwaliteit van leven en toekomstperspectief, omdat een kwetsbare gezondheid een volwaardig leven niet in de weg mag staan.


Rotterdam is @ease


@ease Rotterdam

Dit najaar openen we een vestiging in Rotterdam. Daarom organiseren we een online kick-off bijeenkomst waarin we je graag informeren. Heb jij interesse om met ons mee te denken en te doen in Rotterdam: top! Je bent welkom! Klik hier voor de uitnodiging. Aanmelden graag via Rotterdam@ease.nl.
Coronacrisis veroorzaakt meer eenzaamheid onder jongeren


Bronvermelding: L1, 15-05-2020, auteur Esther Raats.
Je leest het artikel hier.Corona-drukte bij psychische hulplijn jongeren


reportage @ease

Bronvermelding: L1Limburg.nl, 01-05-2020, auteur Maurice de Heus.
Je leest het artikel hier.Naar de psychiater gaan is niet cool


reportage @ease NRC

Bronvermelding: NRC.nl, 15-04-2020, auteur Anne-Martijn van der Kaaden.
Je leest het artikel hier.@ease, een Maastrichtse huiskamer voor jongeren die kampen met problemen


Bronvermelding: De Limburger, 03-06-2019, auteur Merel Visscher.
Foto: Johannes Timmermans.
Je leest het artikel hier.L1 filmde bij @ease in Maastricht.


reportage @ease
Vrijwilliger Charlotte vertelt waarom het zo belangrijk is dat jongeren een plek hebben waar ze hun verhaal kwijtkunnen. "Soms wil je gewoon even praten met iemand die snapt wat je doormaakt. Bij ons kan dat altijd gratis, anoniem en zonder wachtlijst." Kijk de reportage van L1 hier.Scholenproject vo en mbo

@ease is een samenwerking gestart met Diversion en MIND Young. Om psychische problemen bespreekbaar te maken in de klas bieden zij een scholenproject aan voor leerlingen op het vmbo, mbo, havo en vwo:

MIND Young academy
@ease sluit aan bij dit project en biedt nazorg aan de leerlingen.
@ease komt samen met Diversion graag op scholen langs om uitleg te geven, ervaringen te delen en vragen te beantwoorden. Heb je interesse, klik dan hier voor meer informatie en/of aanmelding voor het project.